Petre Grigoraș, antrenorul ale cărui echipe au jucat, în ultimii ani, cel mai spectaculos și ofensiv fotbal din Liga 1 în ultimii ani, a urmărit cu interes Campionatul Mondial cu cea mai mare medie de goluri dintre ultimele ediții: turneul care se încheie duminică în Brazilia. „Grig”, acum revenit la Pandurii Tg. Jiu, a vorbit pentru ProSport despre cele două finale – cea mică, de sâmbătă, și cea mare, de duminică -, despre ce i-a plăcut și ce nu la Mondialul din 2014 și – în cunoștință de cauză – despre sentimentele pe care le ai, ca antrenor, când primești acasă 7 goluri, precum Brazilia în semifinala cu Germania.
Petre Grigoraș (49 de ani) este unul dintre cei mai apreciați antrenori din Liga 1. Aflat în prezent sub contract cu Pandurii Târgu-Jiu, Grig – trecut în carieră și pe la Farul, Oțelul și CFR Cluj – are reputația unui tip care le cere jucătorilor săi să atace, să paseze, să înscrie indiferent dacă joacă acasă sau în deplasare. Sunt calități foarte rare în campionatul românesc, unde puținii antrenori care nu au ca tactică strămoșescul „focul la ei” fie au părăsit deja țara, fie sunt adepții unor tactici defensive. Grigoraș se pregătește acum pentru începerea ediției 2014-2015 a campionatului (care începe vineri, 25 iulie, odată cu partida Concordia Chiajna- Astra Giurgiu), dar și-a făcut timp să urmărească partidele Mondialului brazilian.
„Olanda a practicat cel mai defensiv joc din istoria sa recentă”
ProSport: Bună ziua, domnule Grigoraș. Vă pregătiți pentru ultimele două jocuri de la Mondial? Petre Grigoraș: Da, chiar dacă aș fi vrut să văd Olanda în finala mare pentru că au fost favoriții mei. O să urmăresc ambele meciuri cu interes.
Cum ați caracteriza Brazilia după acel 1-7 din semifinale, cu Germania? Brazilia e foarte rănită, un întreg popor se aștepta să joace finala. Doar dacă publicul ar fi alături de fotbaliști ar putea trece mai ușor peste acel eșec. Rușinea nu se va șterge prea repede și tind să merg pe mâna Olandei. Nu cred că Brazilia se va reface mental până la ora finalei mici.
Are Olanda dreptul de a fi dezamăgită după ce a fost eliminată la penaltyuri de Argentina? Olanda nu ar trebui să fie prea supărată pentru că nu a încercat prea mult la acest Campionat Mondial. După semifinala cu Argentina, pot spune că niciuna nu merita să meargă mai departe, poate că sud-americanii au avut un mic plus. Personal, favorita mea a fost Olanda, dar m-a dezamăgit. A practicat unul din cele mai defensive jocuri din ultimele decenii, iar norocul ține cu cei care încearcă mai mult. Mă aștept ca finala mică să fie un meci mai puțin tacticizat pentru că ambele și-au dorit să joace ultimul act.
„După 0-7, publicul ne-a aplaudat”
Dumneavoastră ați trăit o umilință asemănătoare celei petrecute în semifinala Brazilia-Germania? Eu am pierdut acasă cu Oțelul Galați. Ne-a învins Rapid cu 7-0 (n.r. – în sezonul 2006-2007). Este foarte greu să revii după un asemenea rezultat pentru că depinzi de foarte mulți factori. Este și o diferență între un meci de campionat și unul de la un turneu final. Jucătorilor brazilieni le va fi foarte greu să fie motivați pentru că joacă acasă și a fost o deziluzie uriașă acel 1-7.
Cum trăiește un antrenor un asemenea eșec? La un moment dat, nu mai aveam reacție. Noi am avut noroc că am fost sprijiniți de conducere și de public. La final, spectatorii ne-au aplaudat și ne-au chemat să îi salutăm. Îmi amintesc că până în minutul 35 am avut vreo două bare și două ocazii singur cu portarul. Dar Rapid ne-a prins și ne-a executat.
„Norocul costaricanilor nu putea ține la nesfârșit”
Toți specialiștii au fost dezamăgiți de eliminarea prematură a Spaniei. O putem nominaliza drept cea mai neplăcută surpriză? Spania a fost o dezamăgire, dar nu aș cataloga-o drept deziluzia turneului final. Îi acord circumstanțe atenuante chiar dacă toată lumea se aștepta să obțină rezultate mult mai bune. Să ne gândim la sezonul lung al finalistelor din Liga Campionilor, la extenuarea jucătorilor de la Barcelona, Real și Atletico. Mă gândesc că spaniolii au fost epuizați și nu au mai avut aceeași motivație să facă performanță la nivel înalt.
Care au fost revelațiile acestui Campionat Mondial? Mi-a plăcut Belgia, dar mă așteptam să facă un turneu bun pentru că are o echipă plină de talente. Algeria a fost o surpriză mai mult decât plăcută. Dacă stăm să ne gândim, a făcut 60 de minute foarte bune cu Germania, a avut trei-patru ocazii de gol. În cazul naționalei din Costa Rica a intervenit și șansa, pentru că a întâlnit Anglia și Italia când nu au fost în apele lor. Nu se poate să te califici cu antijoc la nesfârșit. Nu ar trebui ca formațiile mici să ia exemplul costaricanilor pentru că această tactică nu este câștigătoare de fiecare dată.
„Brazilienii vor fi trup și suflet cu nemții”
Cum ați caracteriza Argentina și Germania, cele două echipe care vor juca finala mare? Argentina nu mai are multe supervalori și are și un minus pentru că lipsește Di Maria. Îi are pe Messi, pe Higuain, pe Kun Aguero, dar cam atât. Poate că din acest motiv a practicat un fotbal mai defensiv. În schimb, Germania e o mașină de fotbal și a fost cea mai constantă echipă de la acest turneu, poate cu mici excepții precum partidele cu Ghana și Algeria. Cred că nemții au prima șansă, dar o evoluție de excepție a lui Messi poate întoarce soarta jocului.
Vor fi brazilienii cei mai mari susținători ai Germaniei? Toți suporterii brazilieni vor fi de partea nemților. Argentina e rivalul istoric, iar Brazilia va fi trup și suflet cu Germania. Acesta poate să fie un alt avantaj al europenilor.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER